תפריט

תחושת מים בשחייה

 

המשמעות של תחושת מים- לחץ הידרוסטטי על הגוף 

יצאנו ממים, אך מאז עבר המון זמן , מה גם שהמים בבטן שונים לחלוטין ממי הבריכה או הים והתחושות שלנו כיום הן שונות . 

כחלק מתהליך האימון אנחנו רוצים לשפר מהירות, יעילות גריפה, יכולת ניווט, שליטה כללית במרחב המיימי. כל הדברים הללו מושפעים מהתחושה הכללית של הגוף שלנו, מבחינת מערכת העצבים ואת זה גם אנחנו יכולים לתרגל. 

כמו בסוגי ספורט רבים, התרגול של מערכת העצבים קריטי לביצועים. 

מבחינת תחושה יש לנו בגוף חיישנים הרגישים לטמפרטורה, לריכוזים כימיים וגם ללחץ- חיישני הלחץ הנמצאים מתחת לעור מושפעים מאוד מהכניסה שלנו למים – המים למעשה לוחצים על הגוף וגורמים לתחושתיות יתר מבחינת מערכת העצבים. 

יש אנשים המגיבים ללחץ הזה טוב- לדוגמא ילדים שאוהבים שמחבקים אותם חזק, בעלי צורך סנסורי חזק, לרוב ירגעו במים. ילדים (ואנשים כאלו) לרוב יאהבו שמדגדגים אותם לדוגמא. לעומתם, יש את אלו שהתחושתיות הזו גורמת לחוסר נוחות, פחות אוהבים מגע ובטח לא מגע אינטנסיבי על כל הגוף כמו תחושת הלחץ של המים… 

כשחיינים או טריאתלטים לא ניתנה לנו הברירה. אם אנחנו רוצים לשחות, כדאי לתרגל , אז תחושת מים (בניגוד לתפיסת מים) הוא דבר שהתרגול שלו הוא מאוד פשוט לביצוע, אך לחלקנו דורש מאמץ או תחושה פחות נוחה. התרגול הוא פשוט להיכנס למים… למשך זמן ממושך, כמה שיותר פעמים במהלך השבוע כדי להרגיל את הגוף ללחץ הזה עד שיהיה לו יותר נוח. 

כאחד שהתחיל לשחות ממש בגיל מאוד מאוחר (28) התחושה הלא נוחה הזו מוכרת לי מאוד. עשיתי המון דברים במים כילד וגם במהלך שירותי הצבאי , אך הייתי מאלו שהמים זרים להם, הרגשתי בהם לא נוח והתאמצתי משמעותית יותר מחברים שלי – הדבר היה ניכר. 

כשהחלטתי לקפוץ למים העמוקים, תרתי משמע, זה היה בזכות הרצון שלי לעשות טריאתלון- מאז אני קורא לשחייה בפני הספורטאים שאני מאמן- כרטיס הכניסה לרכיבה בטריאתלון. אירוע שיש לצלוח אותו במינימום אנרגיה אפשרית למרבית הטריאתלטים. לשחיינים- פשוט כיף יותר לשחות עם תחושת מים טובה. 

כשהתחלתי לשחות הדבר העיקרי שהגוף שלי התמודד איתו בדיעבד הוא תחושת המים. אני ניסיתי לשחות, השחיינים ששחו איתי אז בהפועל ירושלים בבריכה בגבעת רם (ירושלים) התמודדו עם שחיין שיותר דומה לאבן במסלול שלהם. משך הזמן שלקח לי לסיים 100 מטרים היה יותר משלוש דקות וגם זה היה במאמץ רב. שנה שלמה לקח לי להכיר את המים, לשפר את תחושת המים ולהצליח להרגיש שאני ממש שוחה. אני זוכר את הפעם הראשונה שהרגשתי את הזרימה הזו של המים על הגוף שלי במהלך השחייה. 

מאז, אחרי תקופות בהן אני לא נכנס למים , חוזרת לי תחושת כבדות כזו במים שהולכת ומשתפרת עם האימונים. 

זכרו- שיפור יכולת השחייה מתחיל ומתבסס על הכניסה שלכם למים- היכנסו למים, תשהו במים ושחו רגוע כשלב ראשון בשיפור מערכת היחסים שלכם עם המים ובהמשך נעבוד על שיפור יעילות הגריפה וחסכון באנרגיה לצורך שחייה מהירה יותר, ארוכה יותר וחוויתית יותר בבריכה ובמים פתוחים בים. 

 

בהצלחה ולהתראות במים 

אסף

השאירו פרטים
וניצור קשר בהקדם

X